Pages

Thursday, May 5, 2011

-Berita Zaman Skrang-

Assalamualaikum.....
xpernah terlintas difikiran utk aku kembali ke blog ni.
sejak 2taun lepas last aku buat. hahaha
duk tgk hari2 blog orang, cakap pasal isu semasa, isu yg dh lepas-lepas and isu warm-warm nail, aku pun teringin gak nk bersuara.
tp ni suara dari pandangan yang ilmu kurang di dada. teringat dialog Hantu Kak Limah. hahaha

~ kalau ilmu enggak penuh di dada, enggak akan sampe ke terusan suezz ~ -"HKLBR"

(xnk la jauh2, nk g emirates stadium je)

Aku ni pelajar yg duk kat hostel. paham2 la hostel, mana ada tv. yg ada laptop, henpon, aplle iphone, blackberry, strawberry, blueberry..... ooh, tu bukan henphone gak ea?

Kalau dulu, asal buat essay Bm je, aku mesti pilih soalan yang bagi pendapat cth
cara2 utk meningkatkan kesedaran sivik di kalangan rakyat malaysia
.
pastinya aku akan kata kempen yang berkesan dilancarkan di media massa atau media electronik seperti Television, internet etc...

Skrang?

kesedaran sivik ape kejadahnya berita duk crita pasal video seks, fitnah, janji-janji yang xditepati, politik sebelah arah je... benda tu ulang 15.5 kali. asal aku makan kat kedai kul 8 je cerita2 camtu la yg duk kuar kat berita. sbb tu aku slalu membelakangkan tv. malas nk tgk. time bola je aku pandang tv. hahaha

Hari-hari berita camtu, x mustahil anak-anak kita, adik-adik kita, yang baru nk membaca, baru nk mengenal dunia tahu pasal benda tu. takan mustahil la kita akan ditanya pasal itu. bila dh generasi camtu tanya, kita ternganga xtaw nk jawab ape, muncul la pendidikan zina (molek skit kan bunyinya.. hahaha) di sekolah-sekolah. kononnya nk ngajar la anak-anak suci ini ape itu zina, kenapa perlu elak zina. tp alih-alih suruh je pakai kondom.

bila dh ajar pakai kondom semua tu, mula la mencuba. kalau kantoi, diorg buleh cakap

"ala, datuk kat tv buleh buat, xkan kita xblh buat"

kalau kantoi video lagi dasyat die menjawab :
"ni superimpose je ni. mana ada kita buat. tgk tangan die tu senget sblh"
(amboi kecik-kecik dh kata superimpose)

memandai je aku buat dialog nihh.. kang xpasal2 aku kena saman. isk3... bezanya dulu dgn skrang. darjah 1 dh ada facebook. aku kenal internet form 3-4 gtu la. ada facebook pun time zaman friendster tgh hangat. hahaha.
benda semua ni kita buleh elakkan sebenarnya. kembali kepada asas, kembali kepada Al-Quran. kembali kepada didikan agama yang secukupnya. (itu je aku mampu ckp? isk3)
cukup la kot post panjang lebar 2011 ni. insya allah update la nanti2 kot :)

1 comment: